Despre Proiect

EXPLORING DACIA

Aria tematică: PROIECT CULTURAL MATERIAL

Proiect co-finanțat de către: ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL

     Proiectul EXPLORING DACIA prezintă publicului larg o aplicație de realitate augmentată care oferă tuturor celor interesați informații despre monumentele de cult de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, precum și o serie de detalii despre unele elemente arhitectonice și anumite artefacte descoperite în incinta acestui monument istoric (sit arheologic) înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Aplicația dezvoltată în cadrul proiectului contribuie la democratizarea accesului la bunurile culturale, utilizând tehnologiile de realitate augmentată capabile să ofere experiențe prin interacțiunea cu itemi culturali, foarte aproape de senzația reală.

     Aplicația permite afișarea de informații cu caracter general despre templele din zona sacră a așezării de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, despre unele elemente arhitectonice și prezentarea unor artefacte 3D descoperite în acest sit arheologic. Astfel, în momentul în care utilizatorul îndreaptă telefonul sau tableta pe care a instalat aplicația spre un monument, acesta poate accesa informațiile sub formă de text, video, audio, sau modele 3D.

     Utilizând tehnici de investigare imagistice moderne, cum ar fi scanarea laser 3D sau fotografia multispectrală, s-a realizat reconstituirea digitală 3D a mai multor artefacte descoperite la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia aflate în inventarele Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj – Napoca și Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Modelele virtuale obținute sunt însoțite de informații și date istorice și arheologice disponibile oricui prin intermediul aplicației, atât în limba română, cât și în limba engleză.

     Aceste date au nu numai un rol de prezentare pentru cei interesați, dar capătă și o valoare științifică pentru arheologi, istorici și pentru studenții acestor domenii.

    Proiectul își propune de asemenea creșterea vizibilității capitalei Daciei preromane, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, și punerea în valoare a acestui patrimoniu inestimabil al umanității, după modelul altor monumente, muzee, monumente istorice și situri arheologice importante ale lumii, ceea ce va conduce la o diversificare a publicului, prin atragerea generației tinere către soluțiile digitale.

  

PARTENERI

ECHIPA

Ștaier Maria Liana

Șef Serviciul de Promovare și Dezvoltare a Turismului

Henț Răzvan Alin

Inspector de specialitate

Oană Raluca Ioana

Inspector de specialitate

Popa Constantin

Inspector de specialitate

Mitrescu Anca Maria

Inspector de specialitate

Malinescu Emanuel

Consilier