Proiectul digital „Exploring Dacia” a fost lansat astăzi.

De acum, capitala Daciei pre-romane, un sit de o valoare inestimabilă, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, beneficiază de un nou instrument de promovare și de punere în valoare, în cadrul proiectului derulat de către Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul constă într-o aplicație de realitate augmentată, care oferă informații despre monumentele de cult de la Sarmizegetusa Regia și despre artefactele descoperite aici. Aplicația a fost testată în fața celor prezenți la eveniment și s-au făcut demonstrații în cadrul workshop-ului organizat aici.

În această perioadă au fost digitizate 30 de obiecte valoroase descoperite în incinta monumentului, piese care se află fizic la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Două dintre elementele arhitectonice din Zona Sacră beneficiază de reconstrucție digitală 3D, astfel încât să ofere privitorului senzația aproape reală de interacțiune cu acestea. Aplicația poate fi accesată de pe telefon sau tabletă prin intermediul site-ului dedicat proiectului www.exploringdacia.ro.

Parteneri în cadrul proiectului sunt: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Institutul Național al Patrimoniului.

„Exploring Dacia” este menit să contribuie la dezvoltarea turismului în județul Hunedoara și la promovarea imaginii patrimoniului istoric, cultural și turistic hunedorean în țară și în lume.